Ik krijg alleen maar stress van mezelf

Ik krijg alleen maar stress van mezelf

Ik werd vandaag getriggerd door deze post van 365dagensuccesvol op Instagram

"Wist je dat je alleen maar stress krijgt van jezelf..."

Ik swipete even verder, omdat de post uit meerdere 'dia's' bestaat en dacht bij mezelf... 'INDERDAAD!!!'

Voorheen had ik mij hier waarschijnlijk niet in kunnen vinden en had ik gedacht dat ik stress kreeg van alles om mij heen...verwachtingen van anderen, het hebben van een eigen bedrijf, het runnen van een gezin met 4 kinderen...en allerlei andere omstandigheden, waar ik geen invloed of controle over heb. Maar de laatste tijd ben ik gaan zien en leren dat ik vooral mezelf heel veel stress geef.

Ik zie nu namelijk steeds meer dat mijn eigen verwachtingen, die ik van mezelf heb en mijn eigen eisen, die ik op mezelf leg mij heel veel stress geven. En dat wanneer ik niet aan mijn eigen eisen en eigen verwachtingen voldoe, ik het zelf ben, die mezelf neerhaalt en omlaag praat en ik mezelf vervolgens in een neerwaartse spiraal breng van negatieve gedachten en gevoelens over mezelf. Waarbij ik mezelf slecht voel over mezelf en mezelf niet goed genoeg voel over mezelf. En ik vervolgens in een hele diepe en sombere put kan raken, waar ik soms dagenlang in kan blijven zitten.

En die negatieve gedachtes over mezelf gaan dan vaak over de verschillende rollen, die ik vervul in mijn leven, in relatie tot anderen. Dus bijvoorbeeld de rol van vader, de rol van partner, de rol van werkgever, de rol van zoon, de rol van broer...en in al die rollen heb ik eisen en verwachtingen van mezelf...maar ook in de verschillende levensgebieden, zoals mijn gezondheid, mijn dag en nachtritme, mijn financiën en mijn werk heb ik eisen en verwachtingen...van hoe gezond ik moet leven, hoe vaak ik moet sporten, hoeveel spiermassa ik op moet bouwen, hoe ik mijn tijd besteed, dat ik productief om moet gaan met mijn tijd, hoeveel ik moet verdienen en wat ik allemaal moet presteren en bereiken.

Het valt je misschien op dat ik allemaal 'moetjes' op mezelf leg...en dat is precies de reden waarom ik mezelf zoveel stress geef.

Als ik gewoon minder van mezelf verwacht en minder van mezelf eis...en een stuk liever voor mezelf ben. Meer compassie en begrip aan mezelf geef...en niet zo veeleisend naar mezelf ben...dan zou ik al veel minder stress kunnen hebben...meer kunnen ontspannen en meer kunnen genieten.

En het is voor mij een valkuil om dat dan weer van mezelf te moeten kunnen...waarmee ik mezelf weer meer stress geef. Dat ik meer compassie en begrip MOET geven aan mezelf en niet zo veeleisend MOET zijn en meer MOET ontspannen en MOET genieten.

Ik moet er eigenlijk erg om lachen als ik zo beschrijf wat ik mezelf zie doen :D

Maar hoe voorkom ik dat in de valkuil val van mezelf telkens opnieuw allerlei MOET-jes opleggen en mezelf daardoor stress geven.

Dat heeft alles te maken met kiezen voor jezelf en zorgen voor jezelf. Dat betekend voor mij dat:

- ik mezelf mag afvragen 'wat WIL ik' in plaats van 'wat MOET ik'

- ik tegen mezelf mag zeggen dat het ok is om fouten te maken en dat ik aan het leren ben

- ik naar mezelf mag toegeven dat ik niet verantwoordelijk ben voor wat anderen doen en dat ik alleen verantwoordelijk ben voor wat ik doe

Herken jij dit in jezelf?

Dat je veel last hebt van stress? En zie je dat deze stress (groten)deels voortkomt uit de verwachtingen en eisen, die je hebt naar jezelf? Of komt jouw stress grotendeels ergens anders vandaan?

Hoe ga jij daar mee om? En heb je daar hulp bij nodig?

Laat hieronder een reactie achter waar jouw stress voornamelijk vandaan komt, hoe je daar mee om gaat of dat je daar hulp bij zou willen. Of meld je aan voor de Stop de Stress webinar.

Welke keuze je ook maakt, onthoud dat de beste keuze is altijd kiezen voor jezelf! ;)

Over de schrijver
Ivanildo heeft het grootste deel van zijn leven geleefd voor anderen. Voor de goedkeuring en erkenning van anderen, maar ook voor de zorg van anderen.Daarin is hij zichzelf regelmatig kwijtgeraakt en vond hij zichzelf vaak overweldigd, overspannen en opgebrand in de put zitten. Zowel op zijn werk, als in zijn relatie als voor zijn kinderen werd het steeds moeilijker en zwaarder om goed te kunnen functioneren.Het heeft hem een scheiding gekost om te leren voor zichzelf te zorgen en voor zichzelf te kiezen en wilt anderen, die het ook moeilijk vinden om te kiezen voor zichzelf en hun eigen weg, in plaats van te leven voor de zorg en goedkeuring van anderen, meenemen op deze reis en inspireren ook voor zichzelf te blijven kiezen en zich gezond, gelukkig en geweldig te voelen!
Reactie plaatsen